Шок сенсація! Літак погладшав у польоті, а жінки помолодшали!

Повертаємось з нашою регулярною рубрикою й продовжуємо огляд життя видатних багів.
Сьогодні до вашої уваги цікава історія про софт, який використовує оператор авіаліній в Великобританії.

21 липня 2020-го року Boeing 737 о 5-й годині ранку вилетів з британського Бірмінгему в напрямку іспанської Пальма-де-Майорка з 187 пасажирами на борту.
Пілоти перевірили лист завантаження перед зльотом й відзначили, що заплановане завантаження суттєво менше ніж зазначено в іншому важливому документі – плані польоту. Також пілоти звернули увагу на неочікувано високу кількість дітей в листі завантаження – 65, порівняно з 29 зазначеними в польотному плані. Командир літака вже мав досвід із змінами завантаження безпосередньо перед вилітом через відмову деяких пасажирів від квитків, тому зважаючи й на інші передпольотні умови вирішив що ситуація знаходиться в межах норми. Але про цю розбіжність повідомив.

Як виявилось потім після детального дослідження – літак де-факто летів на 1244 кг важчим за розрахункову вагу. Й сталося це через те, що софт для чекіну пасажирів реєстрував дорослих жінок де-факто як дітей в тому випадку, коли перед їх ім’ям стояв префікс Miss. Усереднена вага дитини в системі – 34кг, жінки – 69кг. Помилково зареєстровано в якості дітей було 38 жінок. Відповідно, софт згенерував “лист навантаження” із помилково розрахованою вагою, суттєво нижчою за фактичну.
Й це трясця небезпечно! Їм могло не вистачити палива! Індустрія знає випадки, коли літак не долітав через невірно розраховану вагу 🙁 Добре що в цьому випадку все скінчилось добре, всі долетіли куди треба.
Оператор запровадив тимчасову процедуру “ручної” перевірки титулів – працівники на чек-іні мали впевнитись що дорослі жінкі мають префікс Ms, а не Miss. А згодом за декілька днів й хотфікс для програми доїхав.

Власне причиною появи такого багу стало те, що в країні де розроблявся софт – префікс Miss сприймався однозначно як такий що ідентифікує дитину й тому не вартий окремого документування (бо це ж очевидно), а при приймальному тестуванні софту в Великобританії також ніхто не подумав, що титули можуть на щось впливати, й відповідного тесту проведено не було.

Замість висновку:
Тепер ви знаєте, що навіть Miss може підкинути проблем 😉

ПС А ще, дуже раджу ознайомитись з офіційним incident-report даної проблеми. Наприклад я, до ознайомлення з ним, вважав що з приводу баг-репортингу вже давно познав дзен, й про баг-репорти знаю все… як я помилявся.. 😉

Позначки:
17 Квітня 2021
Автор: 
  • Як козаки root cause шукали?
  • Перформанс в мережевих іграх
  • Системний аналітик
  • Transparency

Залишити коментар

Залишити вiдгук