TestDesign Quiz – Пояснення

Минулої п’ятниці наше традиційне опитування мало два цікавих наслідки:
1️⃣ Досить багато людей не полінувались натиснути кнопочку “посперечатись” й ми мали цікаві аргументовані дискусії 🙂 Дякуємо вам за це!
2️⃣ Більшість відповідей на поставлене запитання не збігались з тим варіантом, що ми позначили як “вірний”.

Сукупність цих двох факторів спонукає детально розібрати питання та відповідь на нього. То що ж там з цими границями та класами еквівалентності? – Відповідає Олександр Друзь! 👨🏻‍🏫

❓Чому ми не перевіряємо окремо від’ємні значення?
ℹ️Класс “менше 18” на рівних правах включає в себе як “17”, так і “-1”, і “0” бо всі ці значення належать до цілих чисел, тобто відповідають умові задачі та визначеному класу еквівалентності. Крім того, додаткових умов про верхні/нижні границі та про неможливі значення – задача не має.
❓Чому ми не перевіряємо значення “19”?
ℹ️Є широко розповсюджена думка, що техніка тестування границь застосовується до безпосередньо самого граничного значення, а також значень “до” й “після”.
Але це не зовсім так. Граничне тестування насамперед вимагає тестування саме граничних значень, тобто верхньої та нижньої границі. Тобто двох, а не трьох значень.
В задачі ведеться тільки про одну визначену границю: 18, та два класи еквівалентності: “менше 18” (у цього класу не визначена нижня границя) та “від 18 включно” (у цього класу не визначена верхня межа). Тому й перевіряються лише верхня межа одного класу (17) та нижня межа другого класу (18).
Одна границя = 2 значення і оскільки ці два значення входять у єдині два класи еквівалентності, то мінімально потрібно 2 тести.
Але граничне тестування має й свої варіації, й дійсно, в одній з таких варіацій мова ведеться про три значення: “до”, “на”, “відразу після”. Тобто використання трьох значень справедливе, й іноді дійсно виправдане. Але чи це дійсно “вимагається”? – Ні. Бо це лише одна з варіацій, й до того ж не основна (Ref: ISTQB Syllabus, chapter 4.2.2).

Сподіваємось, ці відповіді додають розуміння проблематики й бажання долучитись до холівару 🙂

Якщо вважаєте, що тема й досі не розкрита – будемо раді бачити в коментах 🙂

Позначки:
4 Серпня 2020
Автор: 
  • The European Software Testing Awards – Finalist
  • Postman Visualize
  • ISTQB CTEL – Шо Quality?
  • Історія успіху – Баг, якому вдалося

Залишити коментар

Залишити вiдгук