Modern Testing

Новий рік почнемо з нових концепцій.
Багатьом з нас добре знайома фундаментальна теорія тестування та деякі з концептуальних надбудов над нею, обумовлені вимогами сучасності, наприклад: Agile Testing, що до якого ISTQB навіть окремі екзамени має, або ж TestOps, про який ми детально писали тут і на DOU.
Нещодавно відкрив для себе ще одну з відносно свіжих концепцій: Modern Testing.
Її авторами є Alan Page та Brent Jensen. Перший – ведучий автор книги “How we test software at Microsoft”, другий – його колега-ведучий в достатньо популярному подкасті про тестування “AB Testing”. Давайте коротенько розповім про що вона, та навіщо вона вам.

❓Що:
Modern Testing, це набір принципів.
Пряма аналогія – Agile Manifesto.
Тобто не покроковий рецепт організації тестування, і не опис профілю тестувальника в сучасному світі. Це філософія, основоположні принципи, якими (на думку авторів) мають керуватись спеціалісти для того щоб робити якісний софт.

💡Цих принципів 7:
1️⃣ Наш пріоритет – вдосконалення бізнесу
2️⃣ Ми прискорюємо команду, допомагаючи в пошуку, пріоритезації та запобіганню вузьких місць системи
3️⃣ Ми є рушієм постійного вдосконалення, допомагаючи команді адаптовуватись та оптимізовуватись замість надання сачку для ловлі багів
4️⃣ Ми плекаємо паростки кращої культури якості в команді, тренуємо та ведемо до вищих ступеней її зрілості
5️⃣ Ми віримо в те, що саме клієнт – єдиний хто здатен судити про якість нашого продукту
6️⃣ Ми інтенсивно використовуємо дані, щоб зрозуміти клієнтські сценарії та закрити прогалини між гіпотезами продукту й впливом на бізнес
7️⃣ Ми залучаємо всю команду в тестування, розуміючи що це може зменшити необхідність у виділеному спеціалісті з тестування

🎯 Навіщо:
Modern Testing – це подальша еволюція розуміння ролі тестування та тестувальника в розробці програмних продуктів. Ця концепція вже достатньо часто пригадується в англомовних матеріалах по тестуванню: статтях, подкастах, опитувальниках, і т.д. Послуговуючись принципами Modern Testing разом з TestOps та Agile Testing – індустрія робить кроки “ліворуч” (shift left) для пришвидшення й праворуч (shift right) для покращення якості.
Може це не завжди й помітно, але все це відбувається вже зараз! Й вищезгадані концепції не є візіонерськими, вони лише формулюють базові принципи та цінності того, що відбувається.
Тому, мені здається – важливо розуміти куди все рухається, й де буде наше в цьому місце.

Всім якості!

Позначки:,
12 Січня 2021
Автор: 
  • Категорія з найбільшою кількістю вакансій в листопаді’21 на DOU? Правильно – QA!
  • Таблиці рішень
  • Improving test process
  • Clubhouse 80-х

Залишити коментар

Залишити вiдгук