CTQ vs Benchmarking

Вчора ми писали про CTQ й наш авторський колектив.. скажімо так – вступив в академічну суперечку 👊. Й препонент (той хто писав пост про CTQ), й опонент (той хто давав корисні 🙂 поради щодо суті посту) на диво, мали досвід із цим не найпоширенішим типом тестування. Але опонент, послуговуючись своїм досвідом, стверджував що CTQ є нічим іншим як надбудовою над набагато більш поширеним типом тестування – Benchmarking. Автор же посту озброєний вікіпедією та гуглом наполягав що CTQ та Benchmarking цілком самостійні, окремі типи тестування.
🔫 Головний аргумент за “надбудову”: для того щоб окреслити ті червоні та зелені межі показників роботи системи, які потім перевірятимуться в ході CTQ тесту – дуже часто спочатку потрібно взагалі з’ясувати які показники функціонування системи ми отримаємо при певному навантаженні. Наприклад щоб поміряти чи досягне система обробки потокового відео позначки в 70% утилізації оперативної пам’яті сервера за тиждень функціонування (CTQ) – спочатку треба дізнатись скільки пам’яті система утилізує в “нормальному” режимі функціонування протягом години, чи дня (Benchmarking).
🔪 Головний аргумент за автентичність: хоч множини атрибутів якості які перевіряться Benchmarking та CTQ й перетинаються в наведеному прикладі з безпековою системою, але CTQ може включати в себе не тільки атрибути якості що стосуються ефективності, а й атрибути що стосуються зручності у використанні, функціональності, надійності.. В той час як Benchmarking тип тестування призначений лиш для того щоб перевіряти виключно продуктивність.

Далі… Далі все скінчилось хепі-ендом: вони все ж таки лишились друзями, навіть незважаючи на такі значні розбіжності у світогляді. Але говорити на цю тему один з одним більше не хочуть 🤐
Тому пропонуємо вам здогадатись чиї аргументи виявились сильнішими 💪

Позначки:
27 Березня 2020
Автор: 
  • “SOLID” в малюнках
  • Юніт тести дають хибне почуття якості
  • Product Quality by ISO 25010
  • Я написав pytest плагін для Testomat.io

Залишити коментар

Залишити вiдгук