Сіньйор чи помідор?

Зазвичай питання про те, чи дійсно спеціаліст досягнув рівня senior не є тривіальним, причому не тільки і не стільки для керівників такого спецаліста, скільки для нього самого.
Допомогти з такою (само)ідентифікацією покликані спеціально розроблені процедури регулярного перегляду, чеклісти та спеціально визначені в компанії ролі груп-лідів, наставників.
Як один з таких груп-лідів, маю справу з професійним розвитком інженерів з тестування вже більше 6 років. На практиці часто бачу возведення спеціалістами в ранк абсолюту своїх технічних навичок та недостатнє розуміння важливості самостійного донесення до оточуючих всієї крутості своїх досягнень.

Щоб бути визнаним сіньйором топ-перформером, окрім технічних навичок треба відповідати двом базовим критеріям:

  • Ви повинні робити реально круту роботу
  • Ви повинні переконатись що ваш менеджер та колеги знають про ваші досягнення

Щодо “крутої роботи”:
Дуже легко потрапити в пастку буденної посередньості. Просто робити свої завдання так само, як і раніше. Але це жодним чином не поліпшує процес тестування на проекті. Завжди думайте про те як його покращити.
Наприклад, ваша команда тестування робить “повну регресію”, навіть коли зміни в софті були невеликими? Спробуйте розібратись в причинах. Якщо так трапляється через те, що ніхто не знає яку саме частину коду зачепило змінами – саме час змусити розробників прив’язувати їх коміти в git до їх задач в Jira, а самі задачі – до відповідних User Story. Особисто Вам доведеться навчитись ці коміти переглядати та більше спілкуватись із розробниками.
Якщо команда тестування пропустила критичні баги, то розберіться нарешті вже з risk-based тестуванням та починайте його впроваджувати.

Щодо “інформованості про ваші досягнення”:
Кожна ідея з покращення процесу тестування має потрапити на папір. Потім, коли Ви заплануєте її впровадження, обговоріть з командою та напишіть про це керівнику. Завжди беріть на себе зобов’язання та відповідальність за впровадження, у таких випадках – це шлях до успіху.
Коли Ви непоправно покращили процеси тестування, знову напишіть керівнику, він має дізнатись про це від Вас. Таким чином Ваш бос знатиме про те як саме Ваша праця сприяла успіху проекту.

То хто Ви, справжній сіньйор, що взмозі дати раду своїм досягненням, чи помідор, який дозріває в теплиці кар’єрних процедур, чеклістів та чекає коли на його червоні боки хтось зверне увагу? 😉

ПС Якщо тема цікава, дайте знати в коментах – розвиватимемо її й надалі.

Позначки:,
4 Листопада 2019
Автор: 
  • Теорія і практика
  • Minutes of Meeting
  • Top 5 профдеформацій тестувальника
  • TOP 5 mistakes in test automation

Залишити коментар

Залишити вiдгук