Пруфи

Привіт друзі. В літературі і на різних курсах з тестування часто нагадують, що тестер – це людина, що працює виключно з фактами. І ми дійсно часто намагаємось так робити: expected result беремо тільки з вимог, кроки відтворення пишемо розгорнуто і зрозуміло, вказуємо чіткі дані та передумови.

Але буває, коли довго працюєш і навіть цікава робота перетворюється в рутину, з нею хочеться розібратись швидше. Що призводить до падіння якості роботи. Напишу лише те, через що пройшов сам, а ви вже в коментах доповніть чи розкритикуйте мене. Отже:
✅ “це очевидно, нащо розписувати?” – коли ми вчимо студентів писати документацію (тести, вимоги, баги), часто чуємо цю фразу. Бо кожен думає, що всі інші знають контекст. Так от – ні, не знають. Всю документацію треба писати так, щоб будь-яка людина могла прочитати та зрозуміти. Це як розповідати про свій фанфік по Володарю перстнів людині, яка кіно не дивилась і Толкієна не читала. Хто такий тот Саурон? Що за перстні? Де Гондор? Мене так опустили на землю, коли попрохали на рев’ю мої суперкласні тест кейси і спитали “Льоша, шо це за гівно?”

✅ “я завів баг, бо мені здається, тут помилка” – класика. Такі баги моментально повертаються на автора з питанням “покажи це в вимогах”. Тому треба не лінитись і завжди додавати посилання на конкретний документ. І це не означає, що якщо ми явно бачимо баг, а по вимогах все норм, треба мовчати – треба завести баг на аналітика з проханням розібратись. П – Проактивність

✅ “що ти робив весь день? – я тестував” – це я навіть на співбесідах питаю. Якщо ви тестували і не знайшли баги, це не означає, що у вас немає результатів роботи. Має бути як мінімум чекліст того, що ви пройшли за день. Або список документів, що прочитали. Немає пруфів – значить ви весь день не робили нічого

✅ “мене наш дев/лід/замовник/адмін/якийсь чувак попросив це протестити і я тестив увесь тиждень” – часто помилка новачка, хоча і сіньйори таким грішать. Якщо у вас є робота, а вас хтось просить зробити щось іще, ОБОВ’ЯЗКОВО напишіть листа вашому менеджеру (N+1) з копією на того, хто просить вас із запитанням, чи можна переключитись на іншу задачу. Щоб потім не бути крайнім, коли спитають “хто дозволив це робити?”

Позначки:
22 Вересня 2020
Автор: 
  • Класифікація багів у відеоіграх
  • Куди зник Артефакт?
  • На паркані теж написано
  • Системний аналітик

Залишити коментар

Залишити вiдгук