Про контекст

Привіт друзі! Вчора моя кума опублікувала в фейсбук (спочатку написав фейксбук 😁) загадку, варіації якої я ще в школі зустрічав. Цитую:

Ти заходиш в кімнату. На ліжку 2 собаки, 4 коня,1 жираф і качка. Над стільцем літають 3 курки. Скільки ніг на підлозі?

Звісно, ця загадка намагається збити вас з пантелику переліком тварин, але все, на що ви маєте звернути увагу – це ви (той, хто зайшов у кімнату, 2 ноги), стілець (4 ноги) та ліжко (4 ноги). Спойлер: усього 10. Але якщо трохи подумати, все зовсім неоднозначно:
❓ а якщо в мене інвалідність і лише 1 нога, чи стане 9 правильною відповіддю?
❓ не у кожного ліжка 4 ніжки (в мене, наприклад, було ліжко на 10 ніжок, а зараз 6. А в ліжка доньки взагалі нема – там 2 опори)
❓ зі стільцем та ж біда – не у кожного саме 4 ніжки. Більше того, з тексту не очевидно – стілець теж стоїть на підлозі чи може лежить на ліжку і його не варто рахувати
❓ та і взагалі, я б хотів уточнення, чи можна вважати за ноги ніжки меблів 🤓
❓ або чи не звисає з ліжка нога коня/жирафа, торкаючись підлоги 🦒

Ця загадка в черговий раз нагадала мені, скільки контексту треба враховувати, щоб дати однозначно вірну відповідь (читай – зробити адекватний тест).

А ще нагадала мені іншу загадку, яка ще в молодших класах бісила 🤬:

Професор лягає спати о 7 вечора і ставить будильник на 8 ранку. Скільки годин буде спати професор?

Я, малий і наївний, рахую і відповідаю – біля 13 (оскільки вважаю, що професор засне не моментально, а ще може прокинутись серед ночі, тощо…)

Але ніт, я не правий! Бо відповідь – 1! 🤯. Бо іди ти до біса, школяр з електронним годинником. В професора – механічний і ти сам мав здогадатись і інші відповіді не приймаються 🤷‍♂️ (дитяча травма, стільки років минуло, а все ще припікає).

Всім добра і розуміння 😺
Напишіть, які загадки бісять вас своєю нелогічністю

Позначки:
15 Січня 2021
Автор: 
  • Transparency
  • Citrix Performance Test
  • Risk Mitigation
  • Факапимо разом

Залишити коментар

Залишити вiдгук