Не своя робота

Привіт друзі. Сьогодні пост, ідея якого довго була в моєму TODO списку. На перший погляд дуже проста, але коли починаю формулювати, сам ловлю себе на суперечливих думках. Пропоную вам подумати разом зі мною – чи треба виконувати чужу роботу?

Поясню, що я маю на увазі – всі дуже цінують такий софт скіл як ПРОАКТИВНІСТЬ. Про нього пишуть в CV, розказують на співбесідах та на мотивуючих лекціях. Нема роботи – знайди! Бачиш проблему (в документах, в продукті, в процесі) – як мінімум, повідом про неї, а потім follow up. А краще сам зроби щось, щоб все виправити. Ми ж всі agile, QA в широкому сенсі цього слова, слідуємо кращим рекомендаціям ідеології DevOps/TestOps.

А ще це бажання показати себе, особливо коли тільки почав працювати:
Можеш поовертаймити, щоб спринт добре закрити? – Так, звичайно!
Там в базі дані не консистентні, можешь глянути, поки DBA у відпусці? – Та без проблем, давно хотів поглибити знання Oracle.

Я сам такий. І від інших очікую. Але у вас ніколи такого не було, що ви бігаєте в милі і не маєте часу навіть в туалет сходити, але не пишете тести і не тестуєте. Бо аналітик замовника чимось дуже зайнятий ™️, і менеджмент дав добро самому виправити всі баги в вимогах. А ціла команда девопсів теж чимось дуже зайнята ™️ та не має часу виправити конфіги, розгорнути енвайрмент, налаштувати білди, тому ось тобі адмінські права – роби сам (або ще гірше – зась тобі а не права! Зроби все якось через костилі, а якщо не впораєшся, ще й винуватим будеш)

І дуже добре, що в команди є такий спеціаліст як ВИ🏅 І вам до якогось моменту цікаво все робити. І тут питання – до якого? Щоб не перегоріти і не зненавиді всіх взагалі. Чи треба зупинятись? І де? А якщо всіх посилати з чужою роботою, ще й атмосферу в команді можна погіршити…

Моя думка така – роби все, що цікаво, поки воно цікаво. Бо без розвитку швидко тупієш. Але якщо для кожної роботи в команді вже є спеціально виділені люди, просто вони постійно чимось зайняті ™️ – то не треба робити все самому – треба змусити їх робити свою роботу. Самим. І вчасно. Репортити, фолоапити, ескалювати.

І хоп – ви вже менеджер 😆

А що ви думаєте про не свою роботу?

14 Грудня 2020
Автор: 
  • Системний аналітик
  • Про уміння шукати інформацію
  • Awesomeness – нова характеристика якості ПЗ
  • Risk Management

Залишити коментар

Залишити вiдгук